Специално кафе с вълнуващ вкусов профил, грижливо приготвено от бутикови пекарни.

Полезни линкове

Contact us

My Cart
0,00 лв.
Методи на обработка

Методи на обработка

Начинът, по който кафето се обработва след събирането на реколтата може да има значителен ефект върху кафе напитката и поради това е изключително важен процес.

След набирането им, кафените черешки се поставят в мелница с вода, където зърната се отделят от месестата част на плода и след това се сушат, за да е сигурно съхранението им. Кафените зърна съдържат в началото около 60% влажност и следва да бъдат изсушени до около 11-12%, за да е сигурно, че няма да изгният докато се продадат и транспортират.

С мокрото смилане кафените зърна се обработват до етап, в който зърното е сухо, но все още покрито с фин пергамент. Смята се, че кафеното зърно е много добре защитено от този външен слой и не започва да се разваля, докато бъде почистено от пергамента в последния възможен момент преди да бъде транспортирано.

Кафените черешки могат да бъдат обработени по 3 основни начина: естествен, мокър и хибриден.

Естествен процес

Също познат и като сух процес, това е най-старият начин на обработка на кафе. След събирането на кафените плодове, те се разстилат на тънък слой на слънце – върху тухлени легла или специални маси за сушене, които позволяват по-добро проветряване и оттам по-равномерно сушене. Черешките се обръщат редовно, за да се избегне образуването на мухъл, ферментация или гниене. След като кафето е достатъчно сухо, външният слой и изсушеният плод се отделят механично и суровото кафе се съхранява за експорт.

Това е обичайна практика в тези части от света, където се произвежда кафе, но няма достъп до вода като Етиопия и също части от Бразилия. Този процес често придава плодов вкус на кафето, независимо от сорта и тероара. Често този вкус се описва като нотки на боровинки, ягоди или тропически плод.

Мокър процес

Целта на мокрия процес е да се отстрани цялата месеста плодова част от кафеното зърно преди то да се изсуши. Това намалява значително вероятността нещо да се обърка по време на сушенето, което придава повече стойност на кафето. Този процес, обаче е много по-скъп от останалите.

След събирането, външният слой и по-голямата част от пулпата на плода се отделят чрез машина, наречена депулпер. След това, кафето се премества в казан с чиста вода, където останалата част от пулпата отпада чрез ферментация. След ферментацията, кафето се измива, за да се премахнат остатъците и след това е готово за изсушаване.

Сравнено с другите процеси, кафето обработено с мокър процес е с по-висока киселинност, комплексен вкус и дава т.нар. чиста чаша. “Чистотата” е важен термин, който се използва, за да покаже липсата на неприятен или тръпчив вкус.

Хибридният процес варира и може да бъде още срещан като: естествен с пулпа (pulped natural), основно използван в Бразилия, меден (Коста Рика и Салвадор), полу-мокър (Индонезия).