Специално кафе с вълнуващ вкусов профил, грижливо приготвено от бутикови пекарни.

Полезни линкове

Contact us

My Cart
0,00 лв.
Методи на изпичане

Методи на изпичане

Изпичането е един от най-забележителните аспекти в кафе индустрията. От зеленото кафено зърно, което няма почти никакъв вкус или неприятен растителен вкус, процесът на изпичане го превръща в невероятно ароматно, удивително сложно кафено зърно. Ароматът на прясно изпечено кафе е емоционален, опияняващ и определно вкусен.

Пекарните на специално кафе по света следват свои правила на изпичане и притежават собствен стил, естетика и философия на изпичане. Те много умело могат да възпроизведат вкуса, на който самите те се наслаждават като изполват различни профили на изпичане.

Бързо или бавно, светло или тъмно?

Може да се каже, че изпичането на кафе е продукт на финалния цвят на кафените зърна (светли или тъмни) и времето, за което е постигнат този цвят (бързо или бавно). Не е достатъчно, ако само опишем едно кафе като светло изпечено, тъй като изпичането може да бъде относително бързо или много бавно. Вкусът може да бъде много различен между бързото и бавно изпичане, дори и самите зърна да изглеждат еднакви. Множество различни химични реакции се случват по време на изпичането като някои от тях намаляват теглото на кафето, а също така влияят и на изпарението на влагата. Бавното изпичане (14-20 минути) ще доведе до по-голяма загуба на тегло (около 16-18 процента) в сравнение с по-бързото изпичане, което може да трае дори 90 секунди. Бавното изпичане ще постигне по-добра, ако не и по-скъпа чаша кафе.

Процесът на изпичане може да бъде манипулиран, за да се определят три ключови аспекта на вкуса на кафето: киселинност, сладост, и горчивина. Общо правило е, че по-продължителното изпичане на кафето води до по-ниска киселинност. Обратното, горчивият вкус ще се увеличи при по-дългото изпичане и изпичането до по-тъмен цвят.

Сладостта се представя като крива, която има своя връх между пиковете на киселинността и горчивината. Добрият пекар може да използва различни профили на изпичане, за да създаде много сладка, в същото време високо киселинна чаша кафе или много сладка, но по-балансирана такава. В същото време, настройвайки профила на изпичане не може да се подобри кафе с ниско качество.