Специално кафе с вълнуващ вкусов профил, грижливо приготвено от бутикови пекарни.

Полезни линкове

Contact us

My Cart
0,00 лв.
Кафе сортове

Кафе сортове

Първите култивирани кафени дървета произлизат от Етиопия и именно сортът Типика се отглежда най-често в днешно време.

Много други сортове съществуват, някои от тях естествена мутация, а други – резултат от кръстосано производство. Някои сортове имат свои собствени специфични вкусови характеристики, докато други определят своя профил спрямо тероара, в който растат, начина, по който се отглеждат и метода на обработка след събирането на реколтата.

Малко кафе потребители знаят, че съществуват различни сортове на растението Арабика – до голяма степен заради факта, че в световен мащаб основно кафето се търгува спрямо неговия произход.

Ето и някои от добре познатите сортове на Арабика:

Типика (Typica)

Счита се, че това е оригиналният сорт, от който всички останали сортове мутират или биват генетично селектирани. Холандците са първите, които разпространяват кафето по света за комерсиални цели и това е сортът, който взимат със себе си. Обикновено плодът е червен и Типика може да даде отлично качество на чашата кафе макар и с относително малка реколта, сравнено с другите сортове. Все още се отглежда мащабно в различни части на света и като резултат е известен под различни имена, включително криоло (criollo), суматра (sumatra), арабиго (arabigo).

Бурбон (Bourbon)

Това е естествена мутация на Типика, който се появява на остров Реюнион (по това време наричан Бурбон). Реколтата е по-висока от тази на Типика и много експерти в индустрията на специалното кафе считат, че той има отчетлива сладост, която го прави високо ценен и желан.

Катура (Caturra)

Това е мутация на Бурбон, открита в Бразилия през 1937 г. Този сорт е много популярен в Колумбия и Централна Америка, макар че все още се среща често и в Бразилия. Качеството на кафената чаша се счита за добро и с повишаването на качеството в по-високите части на земята, продукцията намалява. Има червени и жълти вариации на сорта и той е известен с това, че височината на растението е малка – наричан е още джудже или полу-джудже. Това го прави и по-лесен за беритба на ръка.

Катуай (Catuai) 

Това е хибрид между Катура и Мундо Ново (Mundo Novo), създаден от Instituto Agronomico do Campinas в Бразилия през 50-те и 60-те години на миналия век.

SL-28

Високо ценен сорт, SL-28 е създаден в Кения от Scott Laboratories през 30-те години на 20-ти век и е селектиран от устойчив на суша сорт от Танзания. Плодовете са червени, когато са зрели, а зърната са забележимо по-големи от средното. Този сорт се счита, че дава кафена чаша с отчетлив плодов вкус, често описван като касис.

Гейша или Геша (Geisha / Gesha)

Геша е град в западна Етиопия и независимо, че сортът е донесен от Коста Рика в Панама, се смята, че е с етиопски произход. Кафената чаша е изключително ароматна с флорални нотки а цените на този сорт се покачват през последните години.